Oktober – Monumentaal dakwerk

Terug naar overzicht van alle blogs.

Herfstig op het dak

Wie zegt er nou dat het in oktober geen mooi weer kan zijn? Net een grote klus afgerond bij een strakblauwe hemel. Oké, een enkel buitje en toen we klaar waren ging het écht regenen. Maar wij gaan gewoon door, want nu is juist de tijd om dóór te pakken voordat de winter echt begint.


Met man en macht aan de slag

Ook eigenaars van monumentale panden weten ons te vinden. Voor die grote klus gingen we samen met de collega's van Pullen Dakonderhoud het dak op. Deels plat dak, deels hellend leien dak. Het platte dak was een makkie: meters maken met bitumen en een strakke zinken dakrand-afwerking om het af te maken. Maar het leien dak is hoog en steil. Daar moest toch een stoere hoogwerker aan te pas komen, want voor je het weet, lig je beneden!


Alles netjes waterdicht

Op het dak van zo'n oud pand krijg je een soort wildgroei van schoorstenen, lichtkoepels dakramen en architectonische curiosa. Typisch van die plekken waar lekkage op de loer ligt. Dus ook die moeten allemaal netjes afgewerkt worden met bitumen, lood en zink. Dakgoot vernieuwen natuurlijk en ach ja... Nog een aanbouw beneden en een schuurtje in de tuin? Geen punt, meneer/mevrouw, maken we ook een mooi nieuw plat dakkie op.


Tip

Bomen bij je huis? Maak je platte dak en goten schoon in de herfst (of laat het doen). Als de hemelwaterafvoer verstopt raakt met blad, takjes, noten en zaden, is de kans op lekkage groter.