Oktober – Dakgoten vernieuwen

Terug naar overzicht van alle blogs.

Herfst... en het regent weer

We ontkomen er niet aan. We gaan de natte en koude tijden tegemoet. Truien, hoodies en regenjacks uit de kast om het nog een beetje droog en warm te houden op het dak. Bij ons geen flauwekul: weer of geen weer, dag in dag uit, plat of pannendak... HOP, het dak op!


Dakdekkers op de latten

En dan bedoelen we geen ski's, zul je zo wel zien. In oktober hebben we diverse pannendaken gerenoveerd. Zo'n dak kan licht hellend zijn, comfortabel werken, maar nu was er toch ook een verdomd steil dak bij. Moest helemaal vernieuwd worden, inclusief dampdoorlatend folie en nieuwe panlatten. PANLATTEN, vat je 'm? Staan onze dakdekkers gevaarlijk op die latten te wiebelen en dan toch nog lol hebben! Toegegeven, bovenop was dit dak bijna plat, makkie. Ook nog de oude schoorsteen waterdicht gemaakt met loodloketten: vakwerk tot in de kleinste details.


Dakdekkers in de goot

Maar goed... herfst, regen, scheurtjes in de oude zinken dakgoot, bladeren en takjes die in de goot tot modder vergaan, lekkage, verstopping! Waar we dus ook veel mee bezig zijn, is zinken dakgoten vernieuwen. En ook dat is soms een avontuur waar enige acrobatiek aan te pas komt. Zo hadden we twee parallelle goten, in het midden de diepte. Dan maar in elke goot een voet, niet te veel naar beneden kijken en net zo goed het zink mooi aanbrengen en de naden keurig lassen. Want daar gaat het onze klanten toch om: een schone, waterdichte dakgoot. Doen we!


Tip

Daar komt-ie weer, want het is nu eenmaal herfst. Blad, maar ook modder van de Sahara-regen verzamelt zich in je dakgoot. Maak je goten schoon nadat het blad gevallen is. Te gevaarlijk? Laat het dan doen en voorkom verstopping en lekkage.