Januari – Dakdekkers op het platte dak

Terug naar overzicht van alle blogs.

Winters weer op het dak

Kijk, dát is nou winter. Sneeuw en ijs! Maar wij laten ons niet kisten. Thermo onderkleding, dikke trui en hoodies aan, muts op, zelfs handschoenen komen te pas. Niet dat we gaan schaatsen op het dak, hoewel dat best had gekund op het platte dak dat we zojuist hebben opgeleverd. 


Plat dak volledig renoveren, graag

Wij wilden graag platte daken doen na een drukke periode met pannendaken. En zowaar, naast kleinere klussen kwam er een klant met een gróót plat dak. BINGO! Een volledige renovatie: daar konden we met een flink team dakdekkers aan de slag. Eerst de oude dakbedekking eraf, dan de materialen naar boven, want er moest dakisolatie komen (ja duh). Dampdoorlatend folie op het dakbeschot en PIR-isolatieplaten leggen. Mooi aan laten sluiten en goed vastzetten, jongens (M/V), want je wilt niet dat bij een flinke storm de hele dakbedekking de lucht in gaat.


Grote oppervlakken, kleine hoekjes

Op een plat dak met zo'n groot oppervlak gaat het dakwerk natuurlijk lekker snel. Maar dit dak had de nodige lichtkoepels, schoorstenen en dakdoorvoeren, waar we met alle materialen – folie, isolatie, twee lagen dakbedekking – netjes omheen moesten werken. Ook de dakranden hebben we verhoogd en vernieuwd: even timmeren tussendoor. Deze klant had het isolatie-verhaal heel goed begrepen, want voor de toplaag werd 'ultra white' bitumen gekozen. Als het platte dak dan helemaal klaar is, kunnen wij naar huis voor de erwtensoep. Is het geen plaatje?


Tip

Waarom kiezen voor wit bitumen (of andere witte dakbedekking)? Een wit dak of 'cool roof' houdt ruimtes eronder koeler, is beter voor het milieu, verhoogt het rendement van zonnepanelen en kan fiscaal gunstig zijn voor bedrijven. Voilá!